Speciaal voor jou

Kritiek op passend onderwijs:

Leraren staan kritisch tegenover passend onderwijs. Een meerderheid van de docenten zegt minder aandacht te kunnen besteden aan reguliere scholieren, omdat ze tijd moeten uittrekken voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD en DUO Onderwijsonderzoek.

Door passend onderwijs kunnen leerlingen die meer hulp nodig hebben, vaker terecht in het reguliere onderwijs. Bijna de helft van docenten (47 procent) in het voorgezet onderwijs zegt echter te weinig tijd te hebben om dergelijke jongeren goed te helpen. In het basisonderwijs is dat zelfs 84 procent.

Extra handen in de klas staan dan ook op het verlanglijstje van vrijwel alle docenten in het voortgezet onderwijs (84 procent) en het basisonderwijs (99 procent).

Ook zegt 98 procent van de leraren op de middelbare school behoefte te hebben aan kleinere klassen, tegenover ongeveer 95 procent van hun collega's in het basisonderwijs.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.668 onderwijsmedewerkers, zoals leraren, directeuren en zorgcoördinatoren.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vindt dat de leraren geduld moeten hebben. Hij verwacht dat hun zorgen zullen worden weggenomen. "We zijn net een jaar bezig. Het gaat enige tijd duren voordat de mogelijkheden en kansen die passend onderwijs biedt tot volle wasdom komen", aldus Dekker in een reactie tegen NU.nl.

"Leraren zijn bezorgd of ze alle kinderen in hun klas de aandacht kunnen blijven geven die ze verdienen. Dat is een belangrijk signaal maar niet nieuw. Ik neem de zorgen serieus en we zijn dan ook bezig om bijvoorbeeld leraren beter op te leiden om om te gaan met ontwikkelingsvraagstukken."

Door: ANP/NU.nl