Ons onderwijs
Onderwijs op SAM is op maat. Leerlingen staan centraal en het onderwijsaanbod stemmen we op hen af. Dankzij onze kleine groepen, extra ondersteuningsactiviteiten en gespecialiseerde leraren kunnen we de leerlingen bieden wat ze nodig hebben. Dit doen we in een rustige, gestructureerde en dus veilige omgeving. Zodat uw kind vol vertrouwen naar een passende plek in het voortgezet onderwijs gaat.
Handelings- en opbrengstgericht
Ons onderwijs is handelings- en opbrengstgericht. Dat wil zeggen dat we rekening houden met de individuele onderwijsbehoeften van onze leerlingen. We stellen haalbare doelen. Onderwijs op maat vraagt om goed onderwijs en een goed klassenmanagement. De opbrengsten van ons onderwijs moeten passen bij de verwachtingen van de mogelijkheden van de leerlingen.
Burgerschap
De kern van burgerschapsonderwijs gaat over aan- dacht voor basiswaarden. Denk aan gelijke behandeling en respect voor anderen in een multiculturele samenleving. Het gaat om positief met elkaar omgaan in de klas. We vergroten zo de zelfredzaamheid van onze leerlingen in de Nederlandse samenleving.
Burgerschap is geen apart vak. Het komt terug in ons schoolklimaat, verschillende vak- en leergebieden, schoolbrede projecten of het betrekken van de omgeving van de school bij ons onderwijs. We gebruiken verschillende dagelijkse situaties om leerlingen te laten ervaren dat aan elke kwestie verschillende kanten zitten. De mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften van onze leerlingen bepalen deels waar we de focus op leggen.
Sport en bewegen
Onze school heeft het gezonde school vignet voor het onderdeel bewegen. Leerlingen krijgen twee tot drie keer per week bewegingsonderwijs. In de onderbouw krijgen enkele groepen judo aanboden door een judoleraar. Elke paar weken is er een thema, zoals zwaaien of duikelen. We besteden veel aandacht aan spel. De lessen worden gegeven door een vakleraar bewegingsonderwijs. Leerlingen van de bovenbouw krijgen ook judoles in een ateliervorm. Dit is goed voor hun sociale weerbaarheid en zelfvertrouwen. Ook organiseren we een sportdag voor alle groepen. Deze dag wordt in en rondom de school gehouden. De verschillende leerjaren werken samen in gemixte groepen. Belangrijke kenmerken van de dag zijn fair play en sportplezier.
Playing for Success bij De Graafschap
In sommige gevallen kan een groep meedoen aan Playing for Success. Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Het programma draagt bij aan betere motivatie en meer zelfvertrouwen. Playing for Success neemt leerlingen mee naar een uitdagende en inspirerende plek buiten school. Tien weken lang doen de kinderen zoveel mogelijk positieve leerrvaringen op. Dit traject kan betaald worden uit de extra middelen die wij van de gemeente Doetinchem hebben ontvangen.
Gezond eten
Gezond eten is een belangrijk thema. Om kinderen te leren gezonde keuzes te maken, heeft ‘Ik eet het beter’ in samenwerking met het Voedingscentrum verschillende interactieve lesprogramma’s ontwikkeld. Daarmee ontdekken en ervaren kinderen op de basis- school wat gezonde producten doen voor hun lijf. Zo worden ze zich bewust van wat ze dagelijks eten en drinken en leren op een speelse manier om te kiezen voor gezond. SAM heeft bovendien het vignet Gezonde School.
Cultuur en muziek
Culturele vorming is een belangrijk onderdeel van ons onderwijs. Alle groepen krijgen muziekles van een vakleraar muziek. De groepen 1 tot en met 8 hebben elke twee weken een muziekles. Ook kunnen groepen schoolvoorstellingen bezoeken.
Atelier
Vanuit onze visie willen we dat onze leerlingen leren met hun hoofd, hart en handen. In de bovenbouw werken de leerlingen 1 keer in de week met ateliers. Daar leren onze leerlingen in gevarieerde, praktische en levensechte situaties diverse technieken, kennis en vaardigheden. Hier hebben de kinderen keuze uit een aanbod van activiteiten gekoppeld aan de kerndoelen, dit in samenhang gebracht door een overkoepelend schoolthema. Zo zijn er bijvoorbeeld leerlingen die een band leren plakken waar andere bezig zijn met solderen of koken.